24 april 2007

Fakta og kort historie om Nevis, West Indies



Nevis er en vulkansk øy dekket av tropisk regnskog, beliggende i øygruppen Leeward Islands nordøst i Karibien. Den er på 36 kvadrat miles og har en befolkning på over 11.000 (+ ca 10.000 apekatter). Hovedindustri er turisme, offhsore banking, jordbruk, fiske og høyere utdanning. Det snakkes engelsk samt lokal dialekt (jfr. innlegg om språket). Nevis ble etter uavhengigheten fra Storbritannia i 1983 med i en konfederasjon med naboøya St.Kitts, og styres etter engelsk lovgivning under en Premier.

Majoriteten av befolkningen er av Afrikansk-karibisk opprinnelse, med minoriteter fra Guyana, Santo Domingo, Canada, Storbritannia og USA (og nå også Norge). De aller fleste kristne kirkesamfunn og andre religioner er representert med møtehus her.
Klimaet er tropisk, med temperaturer mellom 22 og 30 grader Celsius. Vanligvis blåser det en bris fra nordøst, som av og til kan bli ganske frisk. Mellom november og februar kan det regne veldig mye innimellom, og det kan bli relativt kjølig, spesielt om nettene. Hurricane-sesongen i området varer fra juni til november, men på Nevis varer sesongen vanligvis september-november. 2006 var et veldig rolig år, så iår er det varslet 17 tropiske stormer, hvorav 9 kan utvikle seg til å bli hurricanes. At alle disse vil treffe Nevis er lite trolig, men hurricane-varsler blir uansett trappet opp, med meldinger hvert 15. min. i sesongen.

Nevis har en lang og broket historie. Man har funnet noen få spor etter indianere så tidlig som 200o f.Kr. Disse ble kalt Sibonay'er og kom trolig fra Mellom-Amerika. Etter dem kom Arawak-indianerne fra området rundt Orinoco-elven i Venezuela. Flere århundrer etter kom Karib-indianerne, trolig fra samme område. Det er funnet så mange som to dusin utgravingssteder etter disse siste to folkeslagene. Arkeologer antar at det bodde mellom 2.500 og 6.000 indianere her rundt 600 f.Kr. Indianerne kalte øya Oualie.

Christopher Columbus var den første vestlige besøkende til Nevis. 11. november 1493 ankret han opp utenfor øya. Vulkanen Mount Nevis er vanligvis dekket av skyer, og Columbus må ha syntes det så ut som snø, for han ga øya navnet Nieves, som betyr "snø" på spansk. Etter dette finner man navnet Nevis, som er en forvanskning av Nieves, på mange av datidens sjøkart, og navnet er blitt hengende ved.

Andre berømtheter som har besøkt øya er kaptein John Smith (han med hun Pocahontas), i 1607. Han nevner en konfrontasjon med indianerne, hvor begge parter stakk til hver sin kant.

I 1628 invaderte britene Nevis, og året etter spanjolene. Kivingen over Nevis mellom briter, spanjoler, hollendere og franskmenn fortsatte i 200 år. Nevis ble kalt Queen of the Caribbean pga kvaliteten og kvantiteten av sukker som ble produsert her, og plantasjeeierne på Nevis fikk velge ut de beste slavene før de ble transportert videre til andre øyer. Nevisiere sier derfor om seg selv at de er kremen av afrikanske etterkommere i Karibien. I 1803 stod det siste slaget om Nevis, og britene overtok. I 1854 ble det siste engelske fortet forlatt på øya, da det ikke lenger var lønnsomt for land i Europa å produsere sukkeret så langt hjemmefra. En haltende sukkerproduksjon ble holdt i live til 1954, da den siste sukkermøllen ble stengt, og sukkerproduksjonen på Nevis ble historie.

Ingen kommentarer: